• 1
  • 2
  • 3
%%s
%%s
%%s

Miten psykoterapiaan hakeudutaan?

Yleisin tapa hakeutua psykoterapiaan on seuraavanlainen:

1. Ihminen kokee tarvitsevansa apua mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen tai ahdistuneisuuteen.

2. Hän hakeutuu lääkärin vastaanotolle työterveyshuoltoon, terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkäriasemalle, jossa lääkäri tekee psykiatrisen diagnoosin (esimerkiksi F32.1 Keskivaikea masennustila). KELA myöntää psykoterapiaan tukea vain, jos sitä hakevalla on jokin diagnosoitu mielenterveyden häiriö. Lääkärin luona käyminen on tärkeää myös siksi, jotta voidaan varmistua siitä, että kyse on nimenomaan psykoterapialla hoidettavasta ongelmasta. Jotkin fyysiset sairaudet saattavat myös aiheuttaa esimerkiksi masennuksen kaltaisen tilan.

3. Diagnoosin jälkeen henkilö alkaa saada hoitoa, esimerkiksi keskusteluapua ja / tai lääkitystä todettuun ongelmaan. Kun hoito on kestänyt vähintään kolme kuukautta, psykiatri tai psykiatriksi erikoistuva lääkäri voi tehdä arvion henkilön kuntoutustarpeesta ja kirjoittaa lausunnon, jossa suositellaan psykoterapian aloittamista. Tässä lääkärinlausunnossa on oltava selitys psykoterapian tarpeelle, suositeltavat psykoterapian kesto, terapian tavoitteet ja se, minkälaisesta psykoterapiasta on kyse. Psykiatri suosittelee siis psykoterapiaan hakeutumista vain silloin, kun hän näkee sen tarpeelliseksi.

4. Edellä kuvatun lääkärinlausunnon saatuaan yksilön tulee etsiä itselleen sopiva psykoterapeutti. Terapeutteja voi etsiä esimerkiksi Internetistä ja Keltaisilta sivuilta. Jos psykoterapiaan hakeutuva aikoo hakea kuntoutustukea hoitomaksuihin, tulee psykoterapeutin olla KELA:n hyväksymä. Listan tällaisista terapeuteista löydät KELA:n Internet-sivuilta. Kun otat yhteyttä mahdolliseen tulevaan terapeuttiisi, varaudu jättämään viesti. Psykoterapeutti ei voi pitää puhelinta välttämättä lainkaan auki vastaanoton aikana, eikä täten ehdi juurikaan vastaamaan siihen. Jätä siis ääniviesti tai lähetä sähköposti! Viestissäsi sinun olisi hyvä kuvata pulmaasi muutamalla sanalla.

5. Sopivan psykoterapeutin löydyttyä tulee jättää hakemus kuntoutustuen tarpeesta KELA:lle. Hakemus löytyy sähköisenä tästä. KELA:n tukeman kuntoutuspsykoterapian tarkoituksena on tukea ja parantaa kuntoutujan työ- tai opiskelukykyä. Siksi sitä myönnetään ainoastaan 16–67-vuotiaille. Kuntoutuspsykoterapia voi olla yksilö-, ryhmä-, perhe- tai paripsykoterapiaa tai kuvataideterapiaa. Lisäksi 16–25-vuotiaille nuorille terapia voi olla musiikkiterapiaa. Vuodessa kuntoutuspsykoterapiaa korvataan 25–80 kertaa ja kolmessa vuodessa enintään 200 kertaa. Tuen suuruuteen vaikuttavat potilaan ikä ja terapeutin pätevyystaso. Enimmäiskorvausten määrät voit tarkistaa tästä, näiden summien yli menevän osan maksat itse.

6. Nyt tarvitsee enää vain odottaa KELA:lta vastausta kuntoutustukihakemukseen! Mikäli vastaus on myönteinen, voidaan KELA:n tukema psykoterapia aloittaa.

Kirjoittaja Inka Koistinen (PsM) on yksi Practian konsulteista.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

p. 046-5334575

_MG_6182

Tervetuloa Practian uusituille kotisivuille, joilla toivomme Sinun viihtyvän. Tuotamme ja lisäämme artikkelikirjastoon jatkuvasti lisää materiaalia josta toivomme Sinulle olevan hyötyä. Etusivulta löytyvää blogia päivitämme myös säännöllisesti. Otathan yhteyttä jos uskot meidän voivan auttaa sinua tai yritystäsi. Toki kuulemme erittäin mielellämme myös mielipiteesi uusituista sivuistamme.
- Antti

Yhteystiedot

0500 369 103

antti.suvanto(at)practia.fi

Postiosoite
Kalevankatu 4 IV krs
40100 Jyväskylä

Käyntiosoite
Pohjoinen Hesperiankatu 37 A
00100 Helsinki

AAA, Korkein luottoluokitus 2011