• 1
  • 2
  • 3
%%s
%%s
%%s

Empatia eli myötäelämisen taito

Empatia on eräänlainen ihmissuhdetaito, ja osa inhimillistä henkistä rikkautta. Empatia tarkoittaa toisen ihmisen eläytyvää ymmärtämistä, myötäeloa ja -ymmärrystä: empaattinen ihminen todella tajuaa, mitä toinen ajattelee, tuntee, kokee ja miksi hän toimii siten kuin toimii. Empaattinen ihminen ymmärtää myös, ettei aina pysty ymmärtämään toista: hän jaksaa kuunnella erilaisessa elämäntilanteessa olevaa kanssaihmistään eikä oleta tietävänsä täsmälleen, mitä hän tuntee ja ajattelee. Empatia vaatii lisäksi kykyä lukea oikein ei-sanallisia viestejä, kuten äänensävyjä, ilmeitä ja ruumiinasentoja.

Hyvä uutinen on se, että empatiakyky on kaikkien saavutettavissa, sillä sitä voidaan oppia ja opettaa. Itsensä kehittämiseen riittää kapasiteettia kaikenikäisenä! Ihminen oppii empatiaa luonnollisesti kärsimysten kautta, mutta omaksumista voi tapahtua myös pienemmillä henkisillä kustannuksilla.

Ihmisen empatiakyky rakentuu itsetuntemukselle: mitä paremmin ihminen tunnistaa ja ymmärtää omia tunteitaan, sitä taitavampi hän on tunnistamaan niitä myös muilla. Ensimmäinen ja tärkein osa empatiaharjoittelua onkin itsetuntemuksen lisääminen. Toinen keino harjoittaa omaa empatiakykyään on perehtyä eri taidemuotoihin: kaunokirjallisuus, elokuvat ja kuvataide avaavat kaikki väylän toisen, erilaisen ihmisen todellisuuteen. Voit joskus tarkastella näytelmän tai elokuvan päähenkilön elämää empaattisesti, miettien mitä hänelle tapahtuu ja miten hän mahtaa sen kokea. Terapiatyöskentelyn aikana taas terapeutti osittain tiedostamattaankin antaa sanatonta palautetta asiakkaan käytöksestä ja vahvistaa täten hänen empaattisia käyttäytymismallejaan.

Tässä lisäksi kaksi empatiaharjoitusta, jotka voit tehdä täysin itsenäisestikin:

  1. Kuvittele mielessäsi jokin ristiriitatilanne, jossa olet ollut osallisena. Yritä saada tilanne mahdollisimman elävänä mieleesi. Vaihda nyt päässäsi roolejanne: ota siis sen ihmisen rooli, jonka kanssa olit eri mieltä. Pyri kuvittelemaan mahdollisimman tarkasti, miltä hänestä tuntuu ja mitä hän ajattelee. Kirjaa näitä mietteitäsi ylös ja katso tarkastelemaasi tilannetta nyt uusin silmin.
  2. Saat toivoa lampun hengeltä kolme toivomusta, jotka toteutuvat. Yksi toive on sinulle itsellesi, yksi jollekin perheenjäsenellesi ja yksi vihamiehellesi. Kirjaa nämä toiveet ylös. Nyt henki ilmoittaakin, että toiveet jaetaan satunnaisesti teidän kolmen kesken. Miltä tuntuisi saada vihamiehellesi osoitettu toive? Entä jos hänen toiveensa osuisikin perheenjäsenesi kohdalle? Toivoisitko nyt eri tavalla? Kirjaa ajatuksiasi ylös.

Empatia auttaa sinua suvaitsemaan ihmisten erilaisuutta ja kääntämään sen voitoksemme. Voimme myös mm. oppia ymmärtämään vähemmistöjen asemaa sekä ylipäänsä kunnioittamaan toista ihmistä inhimillisenä olentona. Empatian avulla voidaan siis sekä vähentää ristiriitoja että selvittää jo syntyneitä erimielisyyksiä toista kunnioittavalla tavalla. Empatian opettelu siis todella hyödyttää!

_MG_6182

Tervetuloa Practian uusituille kotisivuille, joilla toivomme Sinun viihtyvän. Tuotamme ja lisäämme artikkelikirjastoon jatkuvasti lisää materiaalia josta toivomme Sinulle olevan hyötyä. Etusivulta löytyvää blogia päivitämme myös säännöllisesti. Otathan yhteyttä jos uskot meidän voivan auttaa sinua tai yritystäsi. Toki kuulemme erittäin mielellämme myös mielipiteesi uusituista sivuistamme.
- Antti

Yhteystiedot

0500 369 103

antti.suvanto(at)practia.fi

Postiosoite
Kalevankatu 4 IV krs
40100 Jyväskylä

Käyntiosoite
Pohjoinen Hesperiankatu 37 A
00100 Helsinki

AAA, Korkein luottoluokitus 2011