• 1
  • 2
  • 3
%%s
%%s
%%s

Minä

 

Tämän kuvion tarkoituksena on havainnollistaa sitä, miten me jokainen kohtaamme epämukavuuden eri tavalla. Konkretisoidaan kuvion nuolet ensin ilmansuunniksi: koillinen, kaakko, lounas ja luode. Jos kohtaamme epämukavuutta koilliseen osoittavan nuolen mukaisesti, saamme varsinaisen onnenkantamoisen. Näin käy, jos esimerkiksi koulussa ei koskaan lue läksyjään, mutta oppii silti helposti – kasvu ei siis vaadi ponnistelua. Kaakkoon osoittavaa nuolta kulkien lähdemme epämukavuuteen huonosti valmistautuneena. Tällöin vaihtoehdoksi jää perääntyminen, epävarmuuteen jähmettyminen tai sen läpi taisteleminen. Lounaaseen osoittava nuoli havainnollistaa tilannetta, jossa yksilö on huomannut epämukavuuden olevan vastenmielistä ja pelottavaa: tällöin hallinnan alueelle palaaminen tuntuu toimivalta. Luoteista nuolta pitkin kulkija taas on taistelijaluonne: kohtaa epämukavuuden suoraan ja voittaa sen.

Mikään näistä suhtautumistavoista ei ole toista parempi, vaan ne kaikki tulisi hallita. On esimerkiksi täysin sallittua palata lepäämään, jos omat voimat eivät enää riitä. Epämukavuuden voittaminen synnyttää kuitenkin runsaasti mielihyvää ja samalla oma turvallisuusvyöhyke vahvistuu jatkuvasti. Kenenkään ei siis tulisi jäädä kovin pitkäksi aikaa omalle mukavuusalueelleen, sillä se laiskistuttaa henkisesti. Toisaalta jatkuva epämukavuutta vastaan taisteleminenkaan ei välttämättä ole oikotie onneen: edellä kuvatut ”taistelijaluonteet” ovat usein yksinäisiä susia vailla suurta ystäväpiiriä.

HARJOITUS: Minkä nuolen sinä useimmiten valitset? Minkälaisissa tilanteissa epämukavuuden kanssa taistelu on erityisen haastavaa?

Lataa MS PowerPoint tiedosto tästä: mina.ppt

_MG_6182

Tervetuloa Practian uusituille kotisivuille, joilla toivomme Sinun viihtyvän. Tuotamme ja lisäämme artikkelikirjastoon jatkuvasti lisää materiaalia josta toivomme Sinulle olevan hyötyä. Etusivulta löytyvää blogia päivitämme myös säännöllisesti. Otathan yhteyttä jos uskot meidän voivan auttaa sinua tai yritystäsi. Toki kuulemme erittäin mielellämme myös mielipiteesi uusituista sivuistamme.
- Antti

Yhteystiedot

0500 369 103

antti.suvanto(at)practia.fi

Postiosoite
Kalevankatu 4 IV krs
40100 Jyväskylä

Käyntiosoite
Pohjoinen Hesperiankatu 37 A
00100 Helsinki

AAA, Korkein luottoluokitus 2011